Csoportok


Szakterületenként az alábbi csoportokban látjuk el feladatainkat.
Minden csoport felelős a saját alegységéért, illetve egyéb rájuk bízott feladatokért.
Minden csoport munkája egyformán szükséges ahhoz, hogy végül megbízható és versenyképes autót kapjunk.

Az Aerodinamika és Váz csoportunk felel az autó aerodinamikájának optimalizálásáért, a váz elemek tervezéséért és gyártásáért. A csoport aerodinamikai feladatai közé tartozik a karosszéria geometria alakoptimalizálása CFD (Computational Fluid Dynamics) szimulációs eszközök segítségével, valamint szélcsatorna méréssel a szimulációs eredmények validálása. A vázas feladatok közé tartozik a versenyautó (kompozit) szerkezeti elemeinek megtervezése, és legyártása. A megfelelő minőség elérése érdekében fontos szimulációkat végezni a kompozit laminátok anyagszerkezetére vonatkozóan, illetve a számolt igénybevételek alapján valós mérésekkel tesztelni a váz teherbírását. Főbb szempontjai a tervezésnek a pilóta ergonómia, légellenállás-, tömeg csökkentése, könnyű gyárthatóság.

Az elektronikai csoport felelős a motor vezérlésének és az autó szenzoros felszereltségének kialakításáért. Feladatunk, hogy biztosítsuk a szükséges mérési lehetőségeket, és a mérések segítségével optimalizáljuk a futási teljesítményt. Tagjaink a mechatronikai mérnöki képzés hallgatói, többen aktívan tevékenykednek a Mechatronika Szakosztályban is.

A mechanika csoport küldetése, hogy az autó strukturális-, és járműdinamikai kihívásaival megbirkózzon. Csapatunk foglalkozik a fékrendszerrel, a futóművel és a hajtásrendszer mechanikai kialakításával. A fő szempontok között a mechanikai rendszer energiaelnyelésének minimalizálása és a hajtásban létrejövő káros rezgések megszüntetése szerepelnek. Munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk a pilóta ergonómiára is, például közvetlenebb kormányzást megvalósítva a kormánymű fejlesztésével.

A csoport célkitűzése egy olyan egyedi tervezésű és előállítású motor megalkotása, ami a versenyautó lehető leghatékonyabb mozgatását teszi lehetővé. A tervezési szempontok a minimális tüzelőanyag-fogyasztás, az optimális teljesítmény, a megbízható működés és az alacsony tömeg elérése. A projekt felöleli egy belsőégésű motor kifejlesztéséhez szükséges összes tervezési tevékenységet a koncepciótól a legyártáson és fékpadi járatáson át a járműbe való beépítést követő éles tesztelésig.

A csapat rengeteg egyedi alkatrészt tervez, melyek legyártását a gyártás csoport menedzseli. A csoport feladata többek között a gyártandó alkatrészek gyárthatóvá tétele a többi csoporttal szorosan együttműködve. Ez a csoport egy félúton van a mérnöki csoportok és az operatív csoport között.

A csapat operatív csoportja felel azért, hogy a csapatnak biztosítsa a megfelelő munkakörnyezetet. Támogató partnereket keressen, mellyel könnyít a csapat terhein, pályázatokat írjon, felépítse a csapat arculatát, amely a jó nevet és ezáltal a csapat utánpótlását és partneri körét hivatott biztosítani. Ennek a csoportnak a feladata a csapat életben tartása és építése. Sokféle ember lehet alkalmas operatív feladatokra, keresünk kreatív embereket az arculat design elemeinek elkészítéséhez, de fontos lehet a jó kommunikációs készség, vagy akár a jó marketing érzék.

Kövess minket közösségi média felületeinken.